Anna, a tejbegríz és a HR-vírus

Szerző: 

Bereczki Ildikó

Annát az anyukája nevelte, egyke volt, de még így is nehezen éltek. Már kislányként elhatározta, hogy sokat fog tanulni, és ha felnő, sokat fog dolgozni és sok pénze lesz.

Kárpótolni akarta magát a gyerekkori nehézségekért. Tanult szorgalmasan, fel is vették rögtön az egyetemre. Ki akart tűnni, mindig mindenben a legjobb volt, és az első diploma megszerzése után nem is volt számára kérdés, hogy nem áll itt meg, tovább tanul és megszerzi a másodikat is. Jó lenne még egy harmadik is, biztos, ami biztos - gondolta. Közben munkát is talált, az is könnyen ment, a munkaadóknak tetszett az elszántsága és tenni akarása. Szépen haladt felfele a karrierlétrán, egyre magasabb és magasabb pozíciókat kapott, egyre jobban keresett, már nem kellett hónap végén a pénzt számolnia, szépen öltözött, többhetes külföldi utazásokat is megengedhetett magának, és az anyukáját is segíteni tudta. Amikor sikerei titkáról faggatták, viccelődve csak annyit mondott, hogy elkapott valami HR-vírust, ez fertőzte meg a szakmája szeretetével. Amikor már úgy érezte, mindent elért, amit csak elérhetett, kapott egy hihetetlen ajánlatot egy külföldi cégtől, kiment három évre, aztán visszajött és akkor valami megváltozott. Akkor kapott rá a tejbegrízre. Egész nap csak arra a pillanatra gondolt, amikor majd este hazaér a munkából, kiveszi a hűtőből az előre elkészített tányéron rengőn szétterülő csábítót, fahéjat szór a tetejére és szép lassan, minden falatot külön ízlelgetve, évezettel elfogyaszt. Először csak tizenöt kilót hízott, aztán még tizenötöt. Amikor elérte a kilencvenet, egy volt kollégája váratlanul randevúra hívta. Először azt hitte, vicc az egész. Az összes ilyesfajta vágya már rég belefulladt a tejbegrízbe. Randevúra? Őt? Azért csak elment. Egy órán át hallgatta, ahogy a fiú beszél, csak beszél, először nem értette, hogy mit, valami fehér, sűrű, rengő köd magába szívta a szavak értelmét, de egyszer csak egy pillanatra kitisztult a kép és Anna felkiáltott: - Maradj itt, mindjárt jövök!

Hazarohant és az előre elkészített tejbegríz adagot tányérostól bedobta a kukába. Minden most kezdődik el. - gondolta és a kávéházba visszafele repülve új életstratégia kidolgozásába kezdett. 37 éves volt.

Az  "Igaz mesék" kitalált történetek igaz emberekről, akik egyszer éltek vagy valamikor élni fognak.